Siedlecki zawiera wersję okrojoną tej sekwencji. Staff dokonał tłumaczenia całości tekstu. Oto i on:
1. W gniewu dzień, w tę pomsty chwilę, * Świat w popielnym legnie pyle: * Zważ Dawida i Sybillę.
2. Jakiż będzie płacz i łkanie, * Gdy dzieł naszych sędzia stanie, * Odpowiedzieć każąc za nie.
3. Trąba groźnym zabrzmi tonem * Nad grobami śpiących zgonem, * Wszystkich stawi nas przed tronem.
4. Śmierć z naturą się zadziwi, * Gdy umarli wstaną żywi, * Win brzemieniem nieszczęśliwi.
5. Księgi się otworzą karty, * Gdzie spis grzechów jest zawarty, * Za co świat karania warty.
6. Kiedy sędzia więc zasiędzie, * Wszystko tajne jawnym będzie, * Gniewu dłoń dosięże wszędzie.
7. Cóż mam, nędzarz, ku obronie, * Czyją pieczą się zasłonię, * Gdy i święty zadrży w łonie?
8. Panie w grozie swej bezmierny, * Zbawisz z łaski lud Twój wierny, * Zbaw mnie, zdroju miłosierny.
9. Racz pamiętać, Jezu drogi, * Żeś wziął dla mnie żywot srogi, * Nie gub mnie w dzień straszny trwogi.
10. Długoś szukał mnie znużony, * Zbawił krzyżem umęczony, * Niech ten trud nie będzie płony.
11. Sędzio pomsty sprawiedliwy, * Bądź mym grzechom litościwy, * Zanim przyjdzie sąd straszliwy.
12. Jęcząc, pomnąc win bezdroże, * Wstydem me oblicze gorze, * Szczędź mnie, błagam, Panie Boże.
13. Ty coś Marii grzech wybaczył * I wysłuchać łotra raczył, * Nie pozwolisz, bym zrozpaczył.
14. Choć niegodne me błaganie, * Nie daj mi, dobroci Panie, * W ognia wieczne wpaść otchłanie.
15. Daj mi mieszkać w owiec gronie, * Z dala kozłów, przy Twym tronie * Postaw mnie po prawej stronie.
16. Gdy uśmierzysz potępionych, * Srogim żarom przeznaczonych, * Weź mnie do błogosławionych.
17. Błagam kornie bijąc czołem, * Z sercem, co się zda popiołem, * Wspomóż mnie nad śmierci dołem.
18. O dniu jęku, o dniu szlochu, * Kiedy z popielnego prochu * Człowiek winny na sąd stanie.
19. Oszczędź go, o dobry Boże, * Jezu nasz, i w zgonu porze * Daj mu wieczne spoczywanie. Amen.