Inne tłumaczenia Vidi aquam:
T: ks. F. X. Głodkiewicz, Śpiewnik Liturgiczny, 1867 r., s. 110-111.
Widziałem wodę, jak wystąpiła * Z przybytku Pana, z boku prawego; * I wszyscy, których ta woda obmyła, * Zbawienie wzięli żywota swojego. * Alleluja, Alleluja. * (Ps 135) Wyznajcie dobroć Pana najlepszego, * Bo trwa na wieki miłosierdzie Jego. * Chwała Ojcu i Synowi i Duchowi świętemu. * Jak była na początku i teraz i zawsze, i na wieki wieków. Amen. * Widziałem…
T: Zupełny śpiewnik i książka do nabożeństwa, 1898 r., pieśń nr 38; Gillar, Hoffmann, Śpiewnik dla ludu katolickiego oraz książka do nabożeństwa, 1900 r., pieśń nr 38.
1. W świątyni widzi oko moje * Na prawym boku czyste zdroje, * Wód czystych wytryska. Alleluja.
2. Aż wszyscy, którzy zeń czerpają * Zbawienie wieczne otrzymają, * Będą wiecznie śpiewać: Alleluja.
T: Dostateczny śpiewnik kościelny i domowy wraz z książką modlitewną, 1882 r., pieśń nr 163; Zupełny śpiewnik i książka do nabożeństwa, 1898 r., pieśń nr 36 oraz 274; Gillar, Hoffmann, Śpiewnik dla ludu katolickiego oraz książka do nabożeństwa, 1900 r., pieśń nr 313.
1. Widziałem wodę płynącą, * Od kościoła wychodzącą: * Z rogu kościoła prawego, * Spływającą dla każdego.
2. A do których przychodziła, * Wszystkich zdrowia nabawiła *I co się przez nią zbawili, * Wraz „Alleluja” mówili.
3. Wychwalajmy Pana swego, * Na wieki miłosiernego; * Pan to możny, Pan to dobry * I dla wszystkich bardzo szczodry.
4. Chwała Ojcu i Synowi, * Oraz Świętemu Duchowi. * Jako przedtem, tak i ninie, * I na wieki niechaj słynie.