Autor Wątek: Najświętsza niebios i ziemi Królowa (NMP Podkamieńska) [nuty]  (Przeczytany 917 razy)

knrdsk1

• Główny Moderator
  • Przodownik pracy
    • SŚT
    • Email
Cudowny obraz NMP przeniesiony z Podkamienia na Podolu (obecnie Ukraina) do Wrocławia (kościół oo. Dominikanów, p.w. Św. Wojciecha)

1. Najświętsza niebios i ziemi Królowa Najczystsza Panno Matko Jezusowa, Naszego Pani wielowładna kraju, Orędowniczko ludzkiego rodzaju.
2. Tyś Sobie miéjsce ku łask Swych świadczeniu Obrała górę w mieście Podkamieniu, Byś tym sposobniéj zapadłych wéjrzała W grzechu jaskiniach, i łatwiéj dźwigała.
3. A potem Wrocław za mieszkanie nowe Przyjęłaś, wchodząc w progi Czesławowe; Ty, coś poznała drogi serc człowieczych, Naszą do nieba drogę miéj na pieczy.
4. Masz berło w rękach, znać żeś Monarchini, masz w drugiéj Syna, Ten wszystko uczyni Co tylko zechcesz; więc zażyj swéj mocy Ku Twoich wiernych poddanych pomocy.
5. Twoja to własność dać zdrowie schorzałym, Chromym chód, ślepym wzrok, życie zmartwiałym, Ratować wszystkich w potrzebach będących Pewną nadziéją Ciebie wzywających.
6. Czyż może w świecie większy być kaleka, Nędzarz mizerny nade mnie grzesznika? Świat, czart i ciało tak mię zatłumili, Że ledwo tchnienie wolne zostawili.
7. Więc póki jeszcze tchu trochę mam w sobie Z ufnością wołam, Maryjo, ku Tobie  Wspomnij na zaszczyt Twojego imienia Ratuj mnie, Pani moja z Podkamienia.
8. Przebłagaj Boga, niechaj nie pamięta Zbrodni, w których mię trzyma złość przeklęta. Niech się zlituje, bowiem litość Jego Większa, niżeli złość świata całego.
9. Prezentuj swoje i Świętych zasługi A tymi wypłać grzechów moich długi Uproś straconą szatę niewinności Dla macierzyńskiéj u Syna możności.
10. Zjednaj wytrwanie w życiu poprawionym Łaskę skuteczną, aby być zbawionym. A ilekolwiek żyjąc wezwę Ciebie Bądź Dobrodziéjką w wszelakiéj potrzebie.
11. Opatruj żywych bez zbawienia szkody, Zmarłych na wieczne wprowadź dusze gody, Nawróć niewiernych, więźniom uwolnienie
Daj, i strapionym w żalach pocieszenie.
12. Trójcy Najświętszéj, Bogu Jedynemu, Maryi Pannie i niebu całemu
Niech będzie chwała w nieskończone wieki A nam pomyślna korzyść z ich opieki. Amen.
« Ostatnia zmiana: 08-06-2010, 09:09:09 wysłana przez knrdsk1 »

spiewnik.katolicy.net : chorał gregoriański i tradycyjne pieśni kościelne