II Niedz. po Wielkanocy - Uroczystość Św. Stanisława, bpa i męcz., Gł. Patrona Polski, 8 maja 2011 godz. 9:00, Msza w KRR, Wrocław, kościół p.w. NPM na Piasku.
Kilka słów wprowadzenia. Przyszedłem kilka minut przed Mszą, bo nie my mieliśmy śpiewać. Na miejscu spotkałem młodego organistę praktykanta, ale nie było śpiewaków którzy mieli śpiewać. Zapytany praktykant stwierdził że nic mu nie wiadomo jakoby miało ich nie być, bo gdyby tak to na pewno dali by mu znać. Poszedłem więc spokojnie do ławki. Aż tu nagle woła mnie Xiądz, już ubrany, i to w czerwony ornat, i mówi, że dobrze byłoby zaśpiewać Gaude Mater Polonia, bo dziś Św. Stanisława. Mocno się zdziwiłem, bo byłem pewien że jednak II NIedziela po WNocy jest ważniejsza... Usłyszałem też że nie będzie jednak tamtej scholi, bo prowadzący ją Artur jest chory. No to mówię, OK, zaśpiewam, organista-praktykant podegra, ale mówię to co, Mszę I (Lux et origo)? Ale Xiądz zaordynował VIII-De Angelis, no trudno. Poleciałem na miejsce, a tu się Msza zaczyna. Nie miałem czasu szukać innych propriów, więc zaśpiewałem Introit z II Niedzieli, organista poprowadził Kyrie i Gloria, potem Alleluja też z II niedz., a na kazaniu poszukałem sobie Offertorium i Communio (akurat comm. to samo co w II niedz.)
Gaude Mater nie udało się znaleźć, W Liber nie było, w Siedleckim też nie, organista na kazaniu poszedł nawet szukać gdzieś na dużym kościele, ale też nie znalazł. A że musiał uciekać przed końcem Mszy, to na koniec, jako stary Krakus, zaśpiewałem 3x "Swięty Stanisławie Patronie nasz, opiekunie całej Ojczyzny, módl się za nami" ale nikt nie podjął - widocznie to śpiew znany tylko w krakowskich okolicach (ach te procesje z Wawelu na Skałkę....)
In: Misericordia Domini;
Msza VIII - De Angelis, Credo III;
Alleluja: Ego sum pastor bonus;
Off: (ze św. Wojciecha, muszę odnaleźć w Mszaliku) / Chrystus zmartwychwstan jest (3 zwr.)
Comm: Ego sum pastor bonus / Otrzyjcie już łzy płaczący (3 zwr.)
P.M. Oremus pro Pontifice nostro / Regina Coeli / 3x Święty Stanisławie...opiekunie...