W pieśni 'Serdeczna Matko' słowa: 'Lecz kiedy Ojciec rozgniewany siecze, szczęśliwy kto się do Matki uciecze' mają swoją podstawę w biblijnym pojęciu kary Bożej. Pamiętamy ze Starego Testamentu, że Bóg karał Izraelitów zawsze, gdy czynili zło, a celem tej kary nie była zemsta, tylko skłonienie do nawrócenia. Słowa tej pieśni mówią zatem o tym, że jeżeli spotyka nas 'kara Boża' i pójdziemy z tym do Maryi, to Boże 'wezwanie' do nawrócenia wyda w nas właściwe owoce.
U mnie w parafii, 25 km na północ od Krakowa, w 'Godzinkach', śpiewa się 'a wyrwij nas z potężnych rąk nieprzyjaciół mocy'. Tak chyba śpiewano kiedyś w całej Małopolsce, bo jak oglądałem film z wizyty Jana Pawła II w Nowym Targu w 1978 roku, to ludzie oczekujący na Mszę, śpiewając 'Godzinki', używali właśnie takich słów. Podobnie w filmie Krzysztofa Zanussiego 'Z dalekiego kraju', babki spiewające pod krzyżem w Nowej Hucie 'Godzinki', czynią to, używając tych właśnie słów. W tej samej części śpiewa się też: 'Niech Bóg w Trójcy Święty, Jedyny, na wiek wieków słynie'.
Poza tym śpiewa się jeszcze u mnie w Godzinkach: 'Zawitaj Panno mądra, domie Bogu miły, Który złoty stół siedem kolumn ozdobiły' (Na Prymę), 'Witaj Zegarze w którym nazad jest cofnione' etc (Na Nieszpory), śpiewa się też: 'Abizai prawego Dawida grzejąca'.
Na Kompletę śpiewają:
'Niech nas, Pani, swą prośbą do siebie nawróci
Jezus, Syn Twój, a gniew swój niech od nas odwróci.
Przybądź nam etc.
Nawrócenie ukazane z niesamowitej perspektywy; Bóg prosi człowieka, żeby się nawrócił!
Ciekawe jest też ofiarowanie Godzinek, ale tam są już regionalizmy:
'Z pokłonem Panno święta, ofiarujem Tobie
Te Godzinki ku większej czci Twojej, ozdobie.
Prosząc byś nas zbawienną drogą prowadziła,
A przy śmierci nam słodka Maryja przybyła,
I u Syna Swojego łaskę uprosiła,
Głód, mór, wojnę, powietrze od nas oddaliła.
Proszę Cię, Panno Święta, nie opuść grzesznego,
W czasu śmierci momentu ratuj mnie grzesznego.
Nie daj nam marnie zginąć, nie opuść z opieki,
Abyśmy Cię chwalili teraz i na wieki!
Te wycofane ze śpiewników słowa są tam jeszcze śpiewane, bo ludzie śpiewają Godzinki z pamięci.
W pieśni 'Otrzyjcie już' da się jeszcze wysłyszeć, jak starsi ludzie śpiewają:
'Darmo kamień ciąży wielkiej Żydzi na grób wt(ł)oczyli. Tę 'ciążę' zanotował min. Tomasz Flasza w latach 30-tych XX wieku.