Dłuższa o dwie zwrotki wersja z Zupełnego śpiewnika i książki do nabożeństwa (1898 r.) z niewielkimi różnicami w tekście pozostałych zwrotek:
1. Klęczał w Ogrójcu, * Modląc się Ojcu,* Bo ten kielich wielką boleść * Uczynił w sercu.* Ach, Jezusie mój, * Drogi skarbie mój; * Obnażony, zekrwawiony, * Ach, Jezusie mój.
2. Smutku nie mało, * Dusza i ciało, * Tamże krwawemi kroplami * Spłynąć musiało * Ach, Jezusie mój...
3. Tajną zapłatą, * Judasz złym bratem, * Wydał na męki Jezusa * Żydom i katom. * Ach, Jezusie mój...
4. Na rozkaz jego, * Zdrajcy złośnego, * Ręce swoje wyciągnęli * Na niewinnego. *Ach, Jezusie mój...
5. Gdy Go prowadzą, * Tak sobie radzą, * Że go na śmierć Piłatowi * Osądzić dadzą, * Ach, Jezusie mój...
6. Skargi zmyślają, * Świadki stawiają, * Policzki ciężkie zadają, * Włosy targają. * Ach, Jezusie mój...
7. Z wielkim rozruchem, * Katów złym duchem * Szyję Jego opasali * Ciężkim łańcuchem. * Ach, Jezusie mój…
8. Ten był srogości, * Zawziętej złości * Znakiem, jakby nigdy nie miał * Żadnej litości. * Ach, Jezusie mój…
9. Stanął związany, * Jezus kochany, * Obłudnemu Piłatowi * Na sąd oddany. * Ach, Jezusie mój...
10. Wnet sześć tysięcy, * Sześć set i więcej, * Plag przy biczowaniu dostał * Jezus cierpliwy. * Ach, Jezusie mój...
11. Złość żydów wściekła, * Tak Go usiekła, * Że krew z najświętszego Ciała * Strumieniem się lała. * Ach, Jezusie mój...
12. Z ciernia koronę, * Na każdą stronę, * Gwałtem na głowę wciśnioną, * Mieli za stronę. * Ach, Jezusie mój...
13. Tam obnażone, * Ciało zranione, * Tępemi gwoźdźmi na krzyżu * Jest rozciągnione. * Ach, Jezusie mój...
14. Stwórcę swojego, * Konającego, * Wszelkie stworzenie płakało * Pod krzyżem Jego. * Ach, Jezusie mój...
15. Góry i skały, * Żalem się rwały; * Nad obyczaj górne światła * Świecić przestały. * Ach, Jezusie mój...
16. Obróć swe oczy, * Grzeszny człowiecze; * Oto jeszcze z boku Jego, * Krew z wodą ciecze.* Ach, Jezusie mój...
17. Te wszystkie godnie, * Grzechy i zbrodnie, * Spłókać i zagasić może * Piekielne ognie. * Ach, Jezusie mój...