Swoim zwyczajem kompiluję

jeszcze poprawię
Na Introit
Już się zaczyna ofiara,
Która, jak nas uczy wiara,
Raz się[, raz się] odprawiła krwawie,
Teraz[, teraz] wznawia się bezkrwawie.
Na ten widok męki Pana,
Co jest we mszy jest przedstawiana,
Niech się serca nasze kruszą,
Niech się do żalu poruszą.
Bo kogóż nie przejmie trwoga
Na wspomnienie śmierci Boga,
Kiedy konał wśród cierpienia,
Na krzyż wbity od stworzenia.
Płaczem dziś Jezu nad Tobą,
Zapłaczmy raczej nad sobą:
Wszak to nasze grzechy były,
Które Cię tak zamęczyły.
A i teraz gdy grzeszymy,
Na nowo Cię krzyżujemy:
Co to za niewdzięczność sroga,
Wznawiać krwawe rany Boga.
Na Credo
4. Wierzymy w Boga jednego, * Stwórcę i Pana wszystkiego; * On z miłości do Swego stworzenia * Umarł w męce dla jego zbawienia.
+z miodusza
Wierzę mocno w jedynego * Boga, Ojca wszechmocnego,
Który z niczego świat cały, * Słowem stworzył dla swej chwały.
Wierzę i w Syna Bożego * Jezusa Pana naszego;
Który dla ludzi zbawienia, * Dla nas grzesznych odkupienia.
Z Ducha Świętego wcielony, * Z Maryi Panny zrodzony;
Będąc Ojcu równy w Bóstwie, * Nędzy żywot wiódł w ubóstwie.
Potem męczon, ukrzyżowan, * Umarł i w grobie pochowan;
Zmartwychwstał , wstąpił do chwały, * Sądzić przyjdzie skąd świat cały.
Wierzę i w Ducha Świętego, * Z Ojca, z Syna idącego,
Równej chwały, równej mocy, * Z Niego mówili Prorocy;
Wierzę Kościół, w nim zbawienie, * Wierzę grzechów odpuszczenie;
Czekam umarłych wskrzeszenia, * Chwały wiecznej dostąpienia.
Na Offertorium
5. Ofiarę kapłan zanosi, * I o miłosierdzie prosi, * By się dla nas przebłaganiem stała, * A nas z Tobą wiecznie pojednała.
Na Sanctus
Którzy Ciebie krzyżowali, w przewrotności odrzucali, Żeś Syn Boga niepojęty, z Ojcem na wiek wieków święty.
+z miodusza
Aniołowie święci w niebie, * My na ziemi wielbim ciebie, * Boże w Trójcy niepojęty, * Śpiewając Ci: Święty, Święty.
Pełne są nieba twej chwały, * Pełna ziemia i świat cały: * Wszystko jest dziełem twej ręki, * Wszystko ci niesie cześć, dzięki.
Na Benedictus
7. Na krzyżu się ofiarował, * Na ołtarzu się darował; * Tam na wieczne i pewne zbawienie, * Tu na naszej duszy posilenie.
Zbawcę świata adorujmy, Jemu wdzięczność okazujmy. Bo nie dość Mu było krzyża, w Hostii dla nas się poniża. [przybliża]
Na Agnus Dei
8. Baranku, przez Twe zasługi * Zgładź nam grzechów naszych długi; * A my w duszy sobie stanowimy, * Że już nigdy Cię nie obrazimy.
1. O Baranku umęczony, Cały świętą Krwią zbroczony. Moje grzechy to sprawiły i do krzyża Cię przybiły.
2. Ach, żałuję za me złości dla Twej jedynie miłości. Okaż litość mnie grzesznemu żalem szczerym skruszonemu.
+z miodusza (wierszy krzywy)
Na Komunię
9. Pojąć tego nikt nie zdoła, * A przecież Jezus tak woła, * Że tak chce przyjść do serc na mieszkanie, * Przyjdź, mój Jezu, przyjdź zaraz, mój Panie!
Na Ite Missa est
10. Pobłogosław nas, o Panie! * Niech już z nami pozostanie * Łaska Twoja i wszystkie te dary, * Któreś ludziom dał dla tej ofiary
Niechaj łaska Twoja, Panie, z nami zawsze pozostanie, byśmy grzechów unikali, Tobie chwały przysparzali.