Tradycyjne śpiewanie > Śpiewnik kościelny

Uwagi techniczne do publikowania nut

(1/2) > >>

Tomek Torquemada:
Preferowany format: PNG (Portable Network Graphics), paleta 4 kolorów. Szerokość 700-800 pikseli jest całkowicie wystarczająca. Nutki w takiej postaci zajmują 10-30 KB, czyli całkiem niewiele.

Szanujmy miejsce na serwerze :-)

Nazwy plików: aby uniknąć ewentualnych problemów i umożliwić połapanie się w setkach plików, proponuję:
- nazwy plików od pierwszych słów pieśni
- małe litery
- bez polskich "ogonków"
- z podkreśleniem "_" w miejsce spacji

przykład:
trojca_bog_ojciec.png

knrdsk1:
Czy masz zamiar Tomku zamieszczać nuty do każdej pieśni? to chyba bezcelowe, zwłaszcza że do większości są w ogólnodostępnych śpiewnikach (polecam zwłaszcza Siedleckiego, jeśli ktoś szuka, to zdecydowanie najlepszy wydawany obecnie nadal śpiewnik, choć ma też trochę wad). Szkoda miejsca! Proponuję zamieszczać nuty których ktos będzie szukał i zada konkretne pytanie. Poza tym zdecydowanie najlepszym źródłem jest śpiewnik X.M.M.Mioduszewskiego, a zwłaszcza jego I tom (jedyna wada - stosuje w notacji rzadko używany na pięciolinii klucz "C" który mniej wprawionym muzykom może przysporzyć nieco kłopotów :-))

Tomek Torquemada:
Myślałem nad tym. Część pieśni jest znana, lubiana i dostępna w większości śpiewników. Nie zaszkodzi jednak wrzucić nawet banalnych nut, bo rośnie nam pokolenie wychowane na mszach dziecięcych, Arce Noego i Oazie, które nawet tych popularnych pieśni nie zna, a po śpiewnik Siedleckiego zapewne nie sięgnie...

knrdsk1:
Raczej więc spróbujmy namówić ludzkość na 2 rzeczy:
1) Drodzy Kantorzy! jeśli nie macie, nabądźcie śpiewnik Siedleckiego, choćby najnowsze wydanie, Siedlecki jest naprawdę najlepszy! Mogę podpowiedzieć co ja robię: po pierwsze noszę go zawsze se sobą, po drugie - dopisuję (na marginesach) brakujące zwrotki (a jak jest za dużo by zapisać, to dokładam wydrukowane całe piesni),
2) wydać ponownie śpiewnik (reprint) X.M.M.Mioduszewskiego! Ten postulat powraca co jakiś czas w różnych kręgach, ale może wreszcie znajdzie się ktoś kto będzie wiedział jak to zrobić!...

Rorantysta:
Popieram pomysł wydania reprintu X.M.M.Mioduszewskiego. A gdyby nie udało się wydać reprintu na papierze, to może znalazłby się sponsor na wykonanie wysokiej jakości skanów i umieszczenie w którejś z cyfrowych bibliotek dostępnych on-line. W Wielkopolskiej Bibliotece Cyfrowej http://www.wbc.poznan.pl/ są już "Pastorałki i kolędy" Mioduszewskiego.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej