DLA JEZUSA PRAGNĘ UMRZEĆ
[1] Dla Jezusa pragnę umrzeć, * Dla Jezusa ja żyję, * On mi się jeden spodobał, * Dla niego wieniec wiję. * Refren: Zostań z Bogiem ma rodzino, * Ja już idę do grobu, * Dusza moja poszła już tam * Będzie służyła Bogu.
[2] Niech mi powie ojciec z matką, * Co mi świat dał dobrego, * Jeśli opuszczę Jezusa, * A udam się do niego. Refren.
[3] Już opuszczam ojca, matkę, * A idę do Jezusa, * Bo mi się tak słodko robi, * Aż się raduje dusza. Refren.
[4] Bo mi się tak smutno robi, * Że na świecie nie ma nic, * A ja pragnę żyć z Jezusem, * I dla Jezusa umrzeć. Refren.
[5] Oto miejsce utajenia, * Gdzie Pan Jezus wzywa mnie, * Oto zbliża się godzina, * W której co dzień schodzim się. Refren.
[6] Co to znaczy, Pana nie ma, * Pewnie tylko ukrył się, * Próżno szukać go oczyma, * Pana nie ma, nie ma, nie ma. Refren.
[7] Cicho, cicho, ja już idę, * By pocieszyć serce Twe, * Cicho, cicho, ja już idę, * Gdy zaufasz tylko mnie. Refren.
[8] Troski były nadaremne, * Już się zbliża szczęścia czas, * Serca nasze są niezmienne, * Już nikt nie rozłączy nas. Refren.
[9] Płacz na ziemi, bo tam w niebie * Nie ma bólu, nie ma łez, * Tam Pan Jezus przyjmie Ciebie, * Tam, gdzie wieczna radość brzmi. Refren.
[10] Płacz na ziemi, bo łzy twoje * Anioł Boży zbierze w dłoń, * Tam po śmierci kwiatów zwoje, * Pan otoczy twoją skroń. Refren.
[11] Płacz na ziemi, płacz cichutko, * Niech cię słyszy tylko Bóg, * On przy tobie tak bliziutko, * Łzy swe składaj Mu do nóg. Refren.
[12] Płacz na ziemi, bo na świecie, * Płakał Oblubieniec twój. * Tyś Bolesnej Matki dziecię, * Więc pod krzyżem z Marią stój. Refren.
[13] Płacz na ziemi, bo gdy skończysz, * Tej pielgrzymki krótki czas, * Tam, w krainie wiekuistej, * Wieczne szczęście złączy nas. Refren.