Śpiewnik Pelpliński Witaj Józefie, królów ozdobo, * Ze krwi Dawida pierwsza osobo; * Tyś Patryarchów Prymas i Książe, * Z tobą się godność niebieska wiąże.
Ciebie Bóg Ojciec ojcem mniemanym * Obrał nad Synem Maryi danym; * Duch święty zjawił różdżkę zieloną * W najświętszych ręku cudem krzewioną.
Dziś w niebie z Nimi Tobie wesele, * Że rósł w Twych ręku Bóg w ludzkiém ciele, * Jezus posłuszny na twe rozkazy * I w twéj opiece Panna bez zmazy.
Anielskie chóry ci usługują, * Gdy tajemnice Boskie zwiastują; * Święci zaś w niebie, gdy wspominają * Józefa imię, głowy skłaniają.
Szczęśliwy, komu Józef Patronem, * Za uprzejmego serca pokłonem, * W kłótniach, kłopotach jego opieka, * W życiu, przy śmierci broni człowieka.
O Ojcze święty, cnót i lat pełny! * Ja zestarzały w grzechach śmiertelny * Zbrodzień do ciebie ręce podnoszę * Bądź mi Patronem, z serca cię proszę.
Boski Piastunie, bądź mi Piastunem, * Ciała i duszy méj Opiekunem; * Po Bogu szukam twojéj opieki, * Bym Boga wielbił w niebie na wieki.
Jezu mój, Jezu! dla Ojca Twego * Ratuj mą duszę, zbaw mnie grzesznego; * Nadziejo nieba w nas nieprzestanna, * Marya, Józef, Joachim, Anna! Amen.