Sytuacja dochodzi do granic absurdu, kiedy ze względu na zachowanie tej wyimaginowanej (i co ważnie - nie popartej żadnym prawodastwem ani regionalnym ani ogólnokościelnym) idei,
To już bzdura. Pierwszy z brzegu przykład odnośnie obchodzenia Adwentu podał
tomas_wawa 10-12-2007, 22:42:22. Co do Wielkiego Postu odsyłam na przykład do
Listu okólnego o przygotowaniu i obchodzeniu Świąt Paschalnych Kongragacji Kultu Bożego z 1988.
zrywa się ze śpiewaniem tradycyjnych pieśni adwentowych w Adwencie i pasyjnych w Wielkim Poście.
Z niczym się nie zrywa. Śpiewa się tradycyjnie w stosownej treści danego okresu,
Archanioła Bożego dodatkowo przez cały okres na Roratach i nabożeństwach adwentowych. A pieśni o Męce Pańskiej przez cały Wielki Post na Gorzkich żalach, Drodze krzyżowej i innych nabożeństwach.
Niby dlaczego nie wolno mi zaśpiewać Archanioła już od początku Adwentu?
Bo do niczego kompletnie nie pasuje, ani do części zmiennych Mszy, ani do czytań, ani do okresu liturgicznego.
Wszystkich potencjalnych oponentów proszę o pokazanie mi pieśni adwentowej eschatologicznej, która jest powszechnie znana w polskich kościołach.
Ja nie odpowiadam za wszystkie kościoły w tym kraju. Mieszkam w regionie, w którym śpiew liturgiczny jest czymś oczywistym, np. nie byłem w swojej parafii nigdy jeszcze na Mszy w której by się recytowało "Panie zmiłuj się", psalm responsoryjny, "Alleluja" czy choćby prefację. Tak samo z pieśniami - po prostu je się śpiewa - nie jedną, dwie, tylko więcej.
W pierwszej części Adwentu śpiewamy np. (to tak z głowy, nie mam przy sobie śpiewnika, śpiewamy znacznie więcej):
Oto Pan Bóg przyjdzie,
Boże wieczny, Boże żywy,
Grzechem Adama ludzie uwikłani,
Urząd zbawienia ludzkiego,
W czasie świętym, adwentowym
Kiedyś powróci Pan,
Niebiosa rosę, spuśćcie nam z góry,
Przybądź Panie, bo czekamy (to nie tradycyjne, śpiewamy wg zatwierdzonej melodii),
Hejnał wszyscy zaśpiewajmy,
Stworzycielu gwiazd świecących
albo jeszcze Niech się radują niebiosa i ziemia (zwłaszcza w III NA na wejście).
Ile jest znanych i tradycyjnych pieśni traktujących głównie o pokucie?
Całe mnóstwo, np.:
Boże w dobroci nigdy nie przebrany,
Bądź mi litościw, Boże nieskończony,
Do Ciebie Panie pokornie wołamy,
Bliskie jest królestwo Boże,
Ojcze z niebios Boże Panie,
Z tej biednej ziemi,
Boże litościwy zmiłuj się nade mną
i wiele jeszcze innych, także psalmów znanych ludziom z liturgii pogrzebowej (choćby Zmiłuj się nade mną Boże).
Pozdrawia wszystkich organista grający od początku Adwentu Archanioła i od początku Wielkiego Postu Wisi na krzyżu. 
Trwanie w grzechu nie powinno być powodem do dumy.