Moje propozycje zestawu śpiewów na II niedzielę wielkanocną roku B:
Antyfona mszalna na wejście brzmi: Radujcie się i dziękujcie Bogu, który was wezwał do królestwa niebieskiego. Tę radość wyraża trzecia zwrotka pieśni "Alleluja... O dniu radosny":
W: Alleluja, Alleluja, Alleluja!
W ten święty łask i chwały dzień
Niech płynie zew radosnych pień,
Iż serca ujrzą chwały cień, Alleluja!
Pokropienie: Vidi aquam albo Widziałem wodę albo O Chryste, nasz Panie
Pd: Zwycięzca śmierci - zwrotki 3 i 5.
Zwrotka 3 mówi o radości, jaką nam niesie Zmartwychwstanie Chrystusa (por. antyfona na wejście), natomiast zwrotka 5 nawiązuje do sceny z odczytanej Ewangelii: "Nieśmiertelności przedstawia znamiona wśród uczniów grona".
K: Zbliżam się w pokorze, zwrotki 1-5.
Antyfona mszalna na Komunię brzmi: "Wyciągnij swoją rękę i rozpoznaj miejsce gwoździ * i nie bądź niedowiarkiem, lecz wierzącym." Proponuję zatem wykonanie pieśni "Zbliżam się w pokorze" koniecznie ze zwrotką 4., która nawiązuje do tej antyfony, a jednocześnie do przeczytanej Ewangelii ("Jak niewierny Tomasz Twych nie szukam ran, Lecz wyznaję z wiarą, żeś mój Bóg i Pan. Pomóż wierze mojej, Jezu, łaską swą, Ożyw mą nadzieję, rozpal miłość mą.")
U: Wstał Pan Chrystus - dwie ostatnie zwrotki:
Tego dnia wielkanocnego, Alleluja, Alleluja,
Chwal każdy Syna Bożego, Alleluja, Alleluja.
Świętą Trójcę wyznawajmy, Alleluja, Alleluja,
Bogu cześć i chwałę dajmy, Alleluja, Alleluja.
W modlitwie po Komunii słyszymy prośbę: "Wszechmogący Boże, spraw, aby działanie wielkanocnego Sakramentu, który przyjęliśmy, nieustannie trwało w naszych duszach". Myśl tę wyraża ostatnia zwrotka pieśni "Zwycięzca śmierci", zawierająca prośbę o wytrwanie w łasce. Stąd na zakończenie proponuję zaśpiewanie tej zwrotki:
Z: Przez Twe chwalebne, Chryste, zmartwychwstanie,
Daj w łasce Twojej stateczne wytrwanie
I niech tak w chwale, jakoś Ty, równie my
Zmartwychwstaniemy, Alleluja.