Wprowadzanie tekstów do Psałterza tradycyjnego i Psałterza rzymskiego ma swoje określone opisane i nieopisane zasady.
Coraz bardziej widoczny na tym tle jest brak zasad jeśli chodzi o Śpiewnik kościelny. Moje propozycje:
-
podawajmy zawsze źródło tekstu; przy częstych zmianach wprowadzanych przez współcześnie wydawane śpiewniki, to jedyny sposób, by zachować orientację wsród róznych wariantów; źródłem może być też informacja: wersja zarejestrowana w <miejscowość, rok>, choć warto sprawdzić czy nie pochodzi ona z któregoś ze źródeł drukowanych; autentyczne wersje lokalne są niezwykle cenne, ale w niewielu miejscach można je dziś spotkać.
-
każdy wariant tekstu zapisujmy w oddzielnej wiadomości; myślę, że nie ma sensu tworzenie kompilacji różnych wariantów, nie chodzi tu o konkurs, która pieśń ma więcej zwrotek, bardziej dla mnie cenną jest mozliwość porównania wariantów i ewentualna dyskusja na ten temat
Może uda się ustalić jakieś priorytety, wskazówki dla chętnych, co warto wprowadzać w pierwszej kolejności; dla mnie najważniejsze byłoby wpisanie tekstów wg
X.M.M.Mioduszewskiego i wg
Kellera (inaczej
Śpiewnik Pelpliński). Dla Wielkopolski mają też znaczenie śpiewniki Klonowskiego i Surzyńskiego. W przypadku tekstów nieanonimowych warto na pewno przytaczać wersje autorskie (J. Kochanowski, S. Grochowski, F. Karpiński i inni)
Mniej istotne wg mnie jest wpisywanie tekstów, ze współcześnie wydawanych śpiewników, są łatwiej dostępne, a nie podają tylu zwrotek, co dawne, choć posiadanie elektronicznej wersji Śpiewnika liturgicznego TN KUL, też byłoby miłe.
Gdyby udało się stworzyć takie repozytorium umozliwiające porównanie źródłowych wersji pieśni, do tego zawierające jakieś wersje regionalne, byłaby to wielka sprawa.
Co o tym myślicie?